30 Mar 2012

Mano pirmas maratonas

Kiek pamenu po Vilniaus 1/2 maratono, nusprendžiau bandyti bėgti pilną 42,192 km distanciją ir kaip pirmą maratoną pasirinkau - Marathon di Rome.
Maratono diena buvo kovo 18, 2012, atvykom į Romą 3 dienos prieš. Labai nustebau, nes Romoje tuo metu buvo visiška priešingybė Lietuvos orams, Romoje buvo +25, Lietuvoje tuo metu ~-5. Žodžiu žiauriai didelis skirtumas buvo man, reikėjo laiko adaptuotis prie temperatūrinio skirtumo.
Tačiau pažiūrėjus į italus, buvo sunku tuo patikėti, nes jie visi vaikčiojo apsirengę kaip mes gilų rudenį. Tačiau mes iš "šiaurės", tai mums buvo linksma.
Penktadienį prieš maratona padariau rytinę, lengvą treniruotę, kuri padėjo suprasti kokius sunkumus galiu tikėtis ryšium su klimatu ir temperatūriniu skirtumu. Tikrai supratau, kad bus sunku su skyščiais ir greičiausiai nepavyks išvenkti mėšlungio
Roma yra Roma, negali ten sėdėti ir tiesiog ilsėtis, laukti starto. Daug laiko praleidi keliaudamas po miestą, apžiūrinėdamas gerai žinomas vietas - Vatikanas, fontanai, ispanų laiptai ir t.t.


 








































Maratono mugė buvo tolokai nuo centro, parodų ir muziejų kvartale. Ten pasiėmėm startinius numerius, kuprines, maikutes. Aplankėm parodą - daug stendų apie kitus europos miestų maratonus, sportinio inventoriaus parduotuvės - begimo bateliai, apranga ir t.t.
 

Maratone dalyvavo apie 20000 bėgikų, dėl tokio skaičiaus tikrai jautėsi, kad mieste artėja didelis bėgimo renginys. Šeštadienį didžiają dalį laiko bandžiau leisti ilsėdamasis, nesukti kilometrų keliaudamas po Romos senamiestį, valgyti makaronus ir laukti sekmadienio starto. Vakare aplankiau starto vietą, pasiruošimas jau vyko pilnu tempu - eismas buvo uždarytas, teritorija atitverta:
Kovo 18 diena, 8:00 bandom pakliuti prie bagažo automobilių, paliekam savo daiktus ir skubam į startą.

Bėgimas buvo tikrai nuostabus iki 27 kilometro jaučiausi labai puikiai, nieko netrūko :) Daug gėrimų, vaisių, sirgalių ir t.t. nuotaika nereali, tačiau patirties stoka ar nepakankamas treniruočių kiekis tokiam klimate, davė apie save žinoti. Šlaunų raumenys pradėjo spazmuoti nuo 27 km. toliau buvo keli variantai:
1. Sutraukia raumenis galutinai ir maratono nebaigiu - pasamonėje nuvyjau šitą mintį. Sunku ja buvo išlaikyti toli, bet pavyko :)
2. Sumažini tempą ir bandai kažkokiu būdu pasiekti finišą. Nesisekė, nes kiekvienas nelygumas, kalniukas ir t.t. iššaukdavo mėšlungį.
3. Pasirinktas buvo variantas - suvartota magnio ir bėgimas pakeistas į bėgu kol galiu, jei mėšlungis neleidžia bėgti, einu kol atleidžia raunenis, tuomet vėl bėgu bent jau lėtai.
Visų bėgikų minima "maratono siena" manęs šiame bėgime nepavijo, jaučiausi labai gerai. Jei ne kojos, turėjau viltį sutilpti į 4 valandas. Tačiau kaip pirmas kartas, tikrai gerai ir taip :)
Rezultatas:
Atstumas - 42,192 km
Laikas - 4:35:00




Visi kurie įveikė trasą ir finišavo, gauna atminimo medalį ir vaizdą, emocijas visam gyvenimui:































2 comments:

  1. Ir as ten buvau, italiska kava geriau, makaronus valgiau, i fontanus monetas meciau ir net PR sugebejau pagerinti 2 minutem :)

    ReplyDelete