19 Apr 2017

Audio knygos [2017 metai]

Sveiki, toliau tęsiu perklausytų audio knygų ir mano rekomendacijų sąrašiuko pildymą.

Taigi startuojam:
1. 
The Way of the Runner: A Journey into the Fabled World of Japanese Running - Adharanand Finn <*****> (R). Ši knyga jau antra šio autoriau šia tema ir tikrai ne blogesnė. Japonų bėgikai nėra tokie mistifikuoti kaip Kenijos atstovai, tačiau kodėl būtent šios tautos atstovai rikiuojasi po Kenijos bėgikų beveik visuose pasaulinio lygio bėgimuose ir kodėl jiems nesiseka stipriau konkuruoti ir netgi laimėti galima sužinoti šioje istorijoje.
Čia neseniai facebook'e užvirė diskusija apie tai, kas yra geras treneris mėgėjui, profesionalui ir ko iš trenerio reikėtų tikėtis, bei .t.t.? Paskaitykite šią knygą ir suprasite kokie įdomūs kultūriniai, sportiniai, asmenybių reikalai groją tarp japonų trenerių ir jų mokinių, ir kaip tai įtakoja jų pasirodymus.
2. 
33 Men: Inside the Miraculous Survival and Dramatic Rescue of the Chilean Miners - Jonathan Franklin <*****> (R). Aš sunkiai įsivaizduoju kaip galima išgyventi daugiau nei 18 dienų užgriuvus šachtai ir gerti vandenį kuris skirtas grąžtams vėsinti, paskui kai jau atsiranda kontaktas su išoriniu pasauliu dar pratęsti savo gyvenimą palaidotiems po žeme giliau nei du Eifelio bokštai ir laukti išlaisvinimo daugiau nei 66 dienos. Aš netgi atsimenu kai apie šį išlaisvinimas buvo transliuojama per televizijos žinias ir kaip šioje operacijoje dalyvavo vos ne visas pasaulis. Šioje knygoje viskas nuodugniai pasakojama, kaip įvyko nelaimė ir kaip vyko 33 šachtininkų gelbėjimas. Daug emocijų ir knygoje, ir skaitančiojo galvoje.
3. 
Furious George: My Forty Years Surviving NBA Divas, Clueless GMs, and Poor Shot Selection -
George Karl , Curt Sampson <*****> (R) Perskaičius knygą apie Jordono gyvenimą ir jo žaidimą NBA, buvo klausimų kaip ten su tokiomis žvaigždėmis ir atletais susigyvena treneriai. Štai ir gavau proga prisiliesti prie trenerių gyvenimo šioje ir kitose lygose, George Karl - tai treneris, kuris treniravo Arvydą Sabonį Madrido Reale, Liną Kleizą Denverio Nuggets ir t.t. Knyga tikrai verta pinigų ir laiko, imkite ir skaitykite :) 
4. 
Out of the Ashes: Tom Clancy's Op-Center -  Dick Couch , George Galdorisi , Tom Clancy <**> Stipriai silpnesnė knyga, nei "Tom Clancy Commander-in-Chief". Bet iškentėjus 30% pradžioje, toliau jau galima klausytis :)

5.
The CIO Paradox: Battling the Contradictions of IT Leadership - Martha Heller <*****> (R) super knyga, gerai sudėlioja mintis apie tai kas yra CIO, kam jos reikia verslui, kodėl verslas klaidingai tai supranta ir t.t. Kokia šios profesijos, vadovo pozicijos jos perspektyva ateityje. 
6. 
Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future - Ashlee Vance <*****> (R) viena nuostabiausių biografinių knygų skaitytų per paskutinius metus. Visada yra man įdomu kaip sekasi Tesla Motors arba SpaceX kompanijoms ir kokie dabartiniai pasiekimai šioje srityje, bet kas per pilietis stovi už šių kompanijų vairo ir kaip jam sekasi tikrai nedaug ką žinojau, o šioje knygoje labai įdomiai pasakojama šių kompanijų raida, Elon'o darbo metodai ir gyvenimo tikslas. Kažkodėl perskaičius šią knygą aš neabejoju, kad būtent SpaceX pirmieji nuskris į Marsą ir netik nuskris, bet nugabens ten žmones. O kas liečia automobilį - sekantis bus greičiausiai Tesla 3 :)

7. 
Fast Girl: A Life Spent Running from Madness - Suzy Favor Hamilton <*****> (R) (S) 
Pradžioje puiki istorija apie tai kaip vidutinių atstumų bėgikė Suzy siekė Olimpinių aukštumų ir paskui netikėtai pasisuka istorija jos į palydovių paslaugas Las Vegas'e. Kaip ir būtų niekuo ypatinga istorija, bet čia yra vienas bet, kuris tikrai netikėtas -  diagnozuota "bipolar disorder", tai viena iš sudėtingiausiu ligų, lietuviškai "maniakinė depresija". Tikrai nepasakosiu visos istorijos, bet plačiau kaip jai sekasi šiandien galima pasiskaityti jos puslapyje , arba pasiieškokite Google, ten labai daug istorijų ir intervių. 

8.
 The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century - George Friedman <*****> (R)
labai įdomi versija. Amerikai prognozuojamas pakankamai šviesi ateitis ir numeris vienas pasaulyje, tačiau įdomiai šioje istorijoje nuskamba Lenkija, Turkija ir Japonija. Tikrai rekomenduoju paskaitinėti.

9. 
Long Distance: Testing the Limits of Body and Spirit in a Year of Living Strenuously - Bill McKibben <***>

10. 
Surviving AI: The Promise and Peril of Artificial Intelligence - Calum Chace <****> (R) Dirbtinis intelektas, robotai, žmonijos ateitis ir visą kitą kas gali būti susijęs su šia sritimi, labai glaustai apžvelgiama šioje knygoje. Ateiti tikrai mūsų laukia įdomi, pilna iššūkių ir kartu kelianti nerimą dėl žmonijos ateities. Manau visai smagi ir nevarginanti informacija, ypač rekomenduočiau tiems, kurie nedirba IT srityje, nes padės suprasti, kad išmanusis telefonas, jau dabar yra daugiau nei telefonas, kuris guli mūsų kišenėse.
11. 
Tom Clancy True Faith and Allegiance: A Jack Ryan Novel, Book 17 - Mark Greaney <*****> (R) Mark Greaney paskutinis ir vienas geriausių rašinių šiai dienai. Aktuali tema - kova su terorizmu ir slaptų tarnybų darbas. Aišku tai ne realūs faktai, bet nuostabiai įtraukiantis turinys ir nuo pirmos minutės intensyvus veiksmas, nepaliekantis abejingu. Jau dabar laukiu kol sekantis šios serijos kūrinys bus išleistas ir nekantrauju kuo greičiau vėl pasinerti į specialių tarnybų kovą su terorizmu.

12. 
Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less - Greg McKeown <*****> (R) Knyga keičianti kasdieninį gyvenimą ir supratimą. Paskaičius šią knygą supranti kiek daug gyvenime darom neesminių dalykų, kurie suvalgo didžiąją dalį laiko ir pastangų. Tuomet pradedi svarstyti kas gyvenime yra esminis ir tuomet pasidaro aišku, kodėl neprogresuoji ir neturi laiko, jėgų gyvenimo esmei, nes jų tiesiog nelieka. Aš nupirkau dvi knygas savo artimiausiam žmonių ratui, kad visi mes gyventumėm gyvenimus iš esmės ir neleistumėm kažkam planuoti ir gyventi mūsų gyvenimus.  Labai rekomenduoju paskaityti, o jeigu yra problemų skaitant anglų kalba, galima skaityti ir lietuviškai čia.

13. 
The Future of the Mind: The Scientific Quest to Understand, Enhance and Empower the Mind - Michio Kaku <*****> (R) aiškiai, smagiai ir labai įdomiai aprašyta žmogaus smegenų veikla, dabartiniai tyrimai, ateities galimybė ir t.t. Labai daug sužinojau apie žmogaus smegenų veiklą, bei aiškiai supratau, kad mes dar labai daug nežinome, kas darosi mūsų galvose. Po šios knygos tiksliai žinau, kad šalmas važiuojant dviračiu tikrai reikalingas, nes mūsų galvoje randasi labai sudėtingas ir dar tikrai mažai suprantamas "agregatas" :)

14. 
Born a Crime: Stories from a South African Childhood - Trevor Noah <*****> (R) Šis vyrukas gimė 1984 metais ir aš negalėjau patikėti, kad rasizmas ir visi kiti reikalai buvo ne seniai, seniai, o vis dar tais laikais, kai aš jau gyvenau ir mokiausi mokykloje.  Žiauriai įdomi, pamokanti ir įkvepianti gyvenimo istorija, kuri atveria akis į mus supantį pasaulį ir leidžianti džiaugtis mus supančiu pasauliu.


15.
Flashpoints: The Emerging Crisis in Europe - George Friedman <*****> (R)  iki šiol nemažai skaičiau istorinių knygų, bet ši knyga nunešė visus lūkesčius. Labai išsamiai ir įdomiai aprašo laikotarpį po WWII, kokie niuansai vyko Europoje dar prieš karus. Anglijos santykius su Europa ir kodėl ji taip elgiasi. Jei nors kiek įdomu Europos politinė istorija, norisi sužinoti faktų kurių mokykloje arba kitose knygose nerasite, čiupkit šį kūrinį ir skaitykit, tikrai verta kiekvienos praleistos minutės.

16. 
The Airbnb Story: How Three Ordinary Guys Disrupted an Industry, Made Billions…and Created Plenty of Controversy -  Leigh Gallagher <****> Visi žinom apie Airbnb, visi naudojomės šiuo servisu, o jei nesinaudojom, manau artimiausiu metu tikrai pasinaudosite. Sunkokai parašyta, tačiau pakankamai informatyvi - atskleidžiama daug informacijos su kuria susiduria ir susidurs daugelį apgyvendinimo paslaugas teikiančių  servisų. Labai įdomu buvo sužinoti kaip jie tvarkosi su pažeidėjais - tiek nuomininkais, tiek nuomotojais.

17. 
America's Secret War: Inside the Struggle Between the United States and Its Enemies - George Friedman <*****> (R) jau antra knyga to paties autoriaus ir vėl nereali. Šį kartą jis nagrinėja Amerikos karą su Talibanu/Al-qaeda po rugsėjo 11 d. atakos. Tikrai labai daug info apie kaip vystėsi įvykiai Afganistane, Pakistane ir t.t. Kaip į visus šiuos įvykius įsitraukė Rusija, Iranas ir Europa.  Amerikiečių baimę dėl atominės atakos galimybę ir kaip jie jai ruošėsi. Aš nepamenu ar buvo viešai apie tai diskutuojama, bet šioje knygoje pakankamai glaustai ir informatyviai viskas išdėstoma.

18. 
TED Talks: The Official TED Guide to Public Speaking - Chris Anderson <*****> (R)
Kai aš esu TED konferencijų mėgėjas, tai ši knyga man tikrai patiko. Nemažai praktinių patarimų ruošiantis pristatymui, dirbant su pristatymo medžiaga, bei ruošiantis kalbėti viešai prieš daug žmonių arba kelis klausytojus. Daug sužinojau apie minčių dėstymą ir beveik pradedu suprasti kodėl man taip sunku sklandžiai išdėstyti savo mintis. Bandysiu pritaikyti šiuos patarimus praktikoje ir rašyti suprantamesnius tekstus ir pasakojimus iš savo nuotykių.

19.
Becoming Facebook: The 10 Challenges That Defined the Company That's Disrupting the World - Mike Hoefflinger <*****> visi žino kas yra Facebook'as, bet ne visi žino kaip jis pasidarė toks koks yra ir kokie jų ateities planai. Tie 10 iššūkių tikrai įdomūs - kasdieniniam gyvenime net nesusimastai su kokiais sunkumais Facebook susiduria Kinijoje, Indijoje, Japonijoje, Afrikoje ir t.t. Pasirodo jie netik socialinis tinklas, jie kur kas daugiau :)

20. 
Physics of the Future: How Science Will Shape Human Destiny and Our Daily Lives by the Year 2100 - Michio Kaku <*****> (R) superinė knyga, labai patiko. Labai panaši kaip 13. knyga, bet daug labai naujų ir lyg ir girdėtų, bet kartu ir išgirstų naujai žinių apie mokslą, pasiekimus ir fantazija, kas galėtų būti jei toliau AI / IT / technologijos ir t.t. vystysis tokiu tempu ir kaip jos galėtų įtakoti mūsų gyvenimą ateityje. Labai, labai smagus skaitynumas.

21. 
The Forgotten Highlander: My Incredible Story of Survival During the War in the Far East - Alistair Urquhart <****> knyga apie tai kaip Antro Pasaulinio karo metais britas kareivis pakliuvo į japonų nelaisvę ir kokius košmarus jis ten išgyveno. Taip pat minima išlaisvinimo operacija ir ilgas kelias namo.

22. 
Wild Ride: Inside Uber's Quest for World Domination - Adam Lashinsky <*****> (R) knyga apie visiems gerai žinomą Starup'a UBERį, kuris apvertė aukštyn kojomis Taxi verslą visame pasaulyje. Tikrai įdomi ir verta laiko knyga.
 

Istorija:
2014 metai
2015 metai
2016 metai

3 comments:

  1. Ta prasme Teslai taupai? :)) Ateis lietuviška žiema ir neužsives ta tavo Tesla, o kokybiškas starterio remontas autoservise atsieis kaip pusė Teslos :)) Aš aišku juokauju - ne man čia suprasti, bet pastaruoju metu kažkaip daug apie Teslas girdžiu - kažkoks visuotinis pamišimas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taip, Teslai taupau :) Lietuviška žiema niekuo daugiau neblogesnė nei Skandinavijoje, o ten Tesla vaziuoja ir no problems. Kuo starteris dėtas prie elekrinio automobilio? Ten jo nereikia ir tiek žinių :) Kai paskaitai, pasidomi ir supranti, kad musu galvoje automobilis su vidaus degimo variklių jau daugiau nei 100 metų ir pakeisti suvokimą, kad automobilis gali važiuoti ne vidaus degimo variklio pagalba labai sunku suvokti... Todėl didžiausios kliūtys yra mūsų pačių galvoje, o ne kur kitur. Aš asmeniškai manau, kad iškastinio kuro naudojimas automobilyje ir jo deginimas miestų teritorijose visiškas briedas, todėl aš būčiau 100% už tai kad miesto teritorijoje kur mes visi gyvenam, vaikštom ir kvėpuojam išmetamomis dujomis tai keisti ir kaip minimum persėsti į elektra varomus automobilius, autobusus, ir kuo daugiau pėsčiomis vaikščiokim :)

      Delete
  2. Lovely blog, thanks for taking the time to share this

    ReplyDelete