27 Oct 2014

Audio knyga ir kaip ji atėjo į mano gyvenimą...

Audio knygą atradau pernai važiuodamas mašina į Italiją ir kai per 2 dienų kelionę aš perklausiau dvi knygas:
1) Haruki Murakami - Avies medžioklė (R)
2) Haruki Murakami - Prisukamo paukščio kronikos (dvi knygos)
Vairavimo laikas neprailgo, netgi stebėtinai lengvai buvo įveikta kiekvieną dieną po 1000 km ir nei karto nepagalvojau apie nuobodulį, miegą ir t.t. muzikos visai neklausiau. Žodžiu buvo super.

Po tos kelionės, pradėjau ieškoti galimybių audio knygas klausytis/skaityti važiuojant į darbą, bėgant ilgus bėgimus ir t.t. Lietuviškų audio knygų pasirinkimas buvo skurdokas, nusipirkimas komplikuotas, klausymosi/parsisiuntimo platforma sudėtinga...
Tačiau kam išradinėti dviratį, kai pasaulyje dviračiu važinėjasi jau daug žmonių. Amazon teikiamas servisas audible.com patraukė mano dėmėsį ir dabar nuo 2014 metų pradžios, mes su juo draugaujame labai intensyviai. Aišku knygos įgarsintos anglų kalba, bet tikrai žiauriai profesionaliai ir tikrai klausosi labai smagiai. Aišku klausytis audio knygos atliekant intensyvias treniruotes nepavykta, bet bėgant ilgus begimus arba lengvus, visa laiką klausausi kas tuo momentu būna mano grojaraštyje. 

Čia išklausytų knygų sąrašiuką per 2014 metus ir pažymėsiu (R) raide knygas, kurias rekomenduočiau perskaityti arba paklausyti :)


1. The Art of Mental Training (Unabridged) - D. C. Gonzalez (R)
2. Good Business - Mihaly Csikszentmihalyi (R)
3. Age of Context (Unabridged) - Robert Scoble, Shel Israel (R)
4. The Rise of Superman: Decoding the Science of Ultimate Human Performance - Steven (R)
5. Running Away (Unabridged) - Robert Andrew Powell
6. A Survival Guide for Life (Unabridged) - Bear Grylls (R)
7. The Auschwitz Volunteer: Beyond Bravery - Witold Pilecki, Jarek Garlinski (translator) (R)
8. The Art of Learning (Unabridged) - Josh Waitzkin (R)
9. Finding Ultra: Rejecting Middle Age, Becoming One of the World’s Fittest Men, and Discovering Myself - Rich Roll
10. The Summit Seeker (Unabridged) - Vanessa Runs
11. Stop Drifting, Start Rowing (Unabridged) - Roz Savage (R)
12. The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon - Brad Stone
13. Business Stripped Bare: Adventures of a Global Entrepreneur - Richard Branson
14. Eat and Run (Unabridged) - Scott Jurek, Steve Friedman
15. Steve Jobs - Walter Isaacson (R)
16. Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail (Oprah's Book Club 2.0) - Cheryl Strayed
17. Outliers - Malcolm Gladwell (R)
18. Rich Dad Poor Dad - Robert T. Kiyosaki (R)
19. The Spirit of Kaizen - Bob Maurer, Leigh Ann Hirschman (R) - knyga, kurią turi būti perskaitęs kiekvienas žmogus!!!
20, The Quest - Daniel Yergin (R) - kas yra/buvo/bus energetika, saugumas ir kaip tai įsilieja į šiuolaikinis pasaulis. Knyga verta kiekvieno išleisto pinigo :)
21. My Life on the Run (Unabridged) - Bart Yasso, Amby Burfoot
22. Why Good People Can't Get Jobs: The Skills Gap and What Companies Can Do About It - Peter Cappelli
23. The Obstacle Is the Way: The Timeless Art of Turning Trials into Triumph - Ryan Holiday
24. The Practicing Mind: Developing Focus and Discipline in Your Life - Thomas M. Sterner (R) - knyga kuri pakeis jūsų kiekvieną dieną į gerą pusę.

24 Oct 2014

Bėgimas aplink Luodžio ežerą - 2014

Ruduo nesnaudžia ir temperatūra krinta kiekvieną dieną. Kai reikėjo rinktis aplink kurį ežeriuką bėgti - Luodį ar Avilį, nusprendžiau rinktis Luodį, nes mažiau atvirų vietovių ir kovoti/"mėgautis" lediniu vėju Luodžio apylinkėse teks mažiau.  
Susiruošus laisvo penktadienio ryte prie Luodžio, termometro stulpelis rodė nei daug, nei mažai +2 laipsnius šilumos, lietus ir vėjas... Tačiau optimistiškai nusiteikęs, susikrovęs "viską" ko galėtų prireikti, pajudėjau link Salako miestelio.
Vilnius išlydėjo vėjo gūsiais ir smulkiu lietumi, tačiau mano viltis - Lietuvos sinoptikai, manęs nenuvylė, atvykus į vietą oras buvo patenkinamas mano užmojams.
Kaip ir buvo galima tikėtis, prie tokios temperatūros organizmas vis dar nepratęs ir priešinasi, nenori lysti iš šilto automobilio ir tie pirmieji šalti kartai, visą laiką būna tokie patys, bet sukaupęs visą norą kažką atrasti, išlendu ir ruošiuosi judėti numatytu maršrutu. 
Automobilį tokiose kelionėse, visą laiką palieku prie bažnyčios. Kiekvienas bažnytkaimis turi tokioje vietoje sutvarkęs automobilių stovėjimo aikštelę ir netgi beveik visur būna viešas tualetas - jei reikalas prispirtų.  
Pačiumpu 0,5 litro vandens , porą GU geliukų, jei netyčia užtrukčiau/pasiklysčiau, ir pirmyn aplinkui Luodį, kuris pasinėręs rudens rūke ir šaltyje tyvuliuoja už geltonų medžių sienos tolumoje. 

Maršrutas pirmoje dalyje driekėsi miškais ir tikrai labai džiugino berimstantis vėjas, kuris po gero pusvalandžio visai pranyko, tačiau ne ilgam, atviroje antrojoje maršruto dalyje, jis vėl atsibudo ir suteikė daugiau motyvacijos kuo greičiau pasiekti automobilį.  

Tik pradėjus bėgimą, dar nespėjus įsijausti vidurį miško mane pasitinko žydų kapinės.
Ištrauka iš zarasai.lt:
Senosios žydų kapinės
 
Į rytus nuo Salako, miške yra senosios žydų kapinės. Kada jos įkurtos, nėra žinoma, tačiau paskutinis laidojimas vyko 1941 m. Kapinės užima 1,51 ha plotą. 1998 m. aptvertos metaline tvora, kurios perimetras – 531 m.

Tvoros šiandien jau nebelikę, tačiau užlaidojimo plotas ir ten tvyranti atmosfera tikrai neeilinė. Aišku džiugino nupjauta vietinė miško augmenija, nes kitaip nebūtų pavykę pasižvalgyti po teritoriją, tačiau viskas kitkas nieko gero - daugiau jokios informacijos, jokių paaiškinimų/aprašymų suprantama kalba. Manau nebūtų žiauriai sudėtinga pateikti nors tokį aprašymą, kaip iš zarasai.lt.

Toliau bėgant keliose stovyklavietėse ir sodybose pavyko prasibrauti prie ežero ir pasidairyti, tačiau tai ne tas ežeras, kuris turi nuostabias apžvalgos aikšteles, nuo kurių atsiveria svaiginantys vaizdai. Gal todėl čia neradau didelio kiekio prabangaus nekilnojamo turto, kuris apsupęs Alaušo ir kitus vaizdingus Lietuvos ežerus.

Pirmoje pusėje sutikau tik viena žmogų, t.y. vieną super "pavargusį" vietinį triatlonininką su dviračiu, vos vos judantį, vakarykščių varžybų šleifas buvo toks stiprus, kad greičiausiai buvo ką tik po finišo.

Antroji trasos dalis, visiškai neverta dėmesio - vietinės reikšmės asfaltuotas kelias, pakankamai intensyvus automobilių eismas ir ežeras pasislėpęs už neįžengiamų medžių bei krūmynų ruožo, plytinčio tarp kelio ir vandens.

Truputį apie tai, kas mane linksmina jau ne pirmą kartą - susitikimai su vietiniai keturkojais. Darau išvadą tokią, kuo rečiau jie mato žmones, tuo daugiau siurprizų iš jų galima tikėtis.

Šunys, šunys ir dar kartą vietiniai šunys... Ketverių vietinių šunelių gauja, buvo didžiausia ir rimčiausiai nusiteikusi, patikrinti kas yra kas. Kaip tuo metu aš džiaugiausi vis dar turimais figūranto įgūdžiais, kuriuos įgavau domėdamasis šunų dresūra ir figūranto darbo patirtimi. Viskas baigėsi sėkmingai, pavyko išaiškinti kas čia bosas ir mūsų keliai išsiskyrė be nuostolių.
Jei kas bandys bėgti šiuo ir kitais maršrutais, siūlyčiau būti pasiruošus ir blogiausiam variantui - jie tikrai tikrins ar minkšta tavo koja. Bėkite be ausinukų, girdėkite kas darosi už nugaros, nes jie (šunys) atsiranda iš niekur, labai tyliai ir lojimu praneša apie savo ketinimus tik paskutiniu momentu, jei nepavyksta prisėlinti nepastebėtiems, reikia juos pasitikti atsisukus į juos veidu kuo ankščiau ir neleisti būti užkluptiems iš už nugaros netikėtai.

Dar vienas geras nuotykis - bulius. Taip taip, tas kuris pririštas prie kuolo pievoje. Kai vienoje laukymėje judėjau visai šalia mane stebinčio "mažulio", staiga nustebai kai, tas "mažulis" pajudėjo link manęs su rimtais ketinimais, patikrinti į mane savo ragų ar kaktos tvirtumą, žiauriai nudžiugau, kai tas kuoliukas liko įsmeigtas ten kur ir turėjo likti ir išgelbėjo mane nuo sprinto Luodžio apylinkių pievomis... Nelabai supratau kas galėjo patraukti taip jo dėmesį, gal mano raudonos spalvos kepuriukas o gal tiesiog norėjo jis pasibičiuliauti? :). Tuo momentu prisiminiau F.O.C.U.S Running klubo narius su savo raudonomis aprangomis ir šypsena nušvito mano veide... :)
Gal kas gali pasakyti, ar tikrai šie keturkojai turi neapykantą raudonai spalvai , o gal tiesiog tai visiškas falklioras?

GPX trasa, jei bus norinčių kartoti: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=osthswytzqvbkmqt
Kada ir kur aš bėgu, galima rasti šioje paskyroje: https://www.facebook.com/balticwildrun
Jei yra noras jungtis, prašom kontaktuoti ir susiderinsim :)

7 Oct 2014

Bėgimas aplink Alaušo ežerą - 2014

Praėjusį penktadienį ruduo jau buvo pradėjęs skleistis įvairiausiomis spalvomis, saulė vis dar šildė "makaulę", todėl laisvadienis buvo išnaudotas pasižvalgymui aplinkui vieną iš TOP-10 ežerų - Alaušą.  
Ką galima būtų papasakoti apie tai kas buvo atrasta bėgimo metu, o gi tikrai nedaug. Tik du pagrindiniai dalykai verti aptarimo:
1) Alaušas, kaip ir kiti Lietuvoje ežerai ir jų apylinkės, tikrai nuostabus.
2) Beveik visas jis apsuptas "PRIVATI VALDA" teritorijomis ir pasigrožėti, "paliesti" jį paprastam piliečiui neliko galimybės.

Bėgdamas aplink, pagaliau "supratau" kur lietuviai (daugelyje sodybų plevėsavo dvi vėliavos - trispalvė, bei vytis) investuoja savo uždirbtus arba nuslėptus nuo mokesčių pinigus, tai sodybos prie Alaušo ežero. Jos stebino netik savo šiuolaikiškomis išvaizdomis, bet ir savo dydžiu, elniais aptvaruose, šunimis bei užtvertais priėjimais prie ežero...

Ką turi bendro Alaušas ir Asvėja? Abu ežerai nuostabūs, tačiau Asvėja daugiau prieinama/pasiekiama keliaujančiam piliečiui, kuris gali pabūti aplinkui plytinčiuose "laukiniuose" miškuose, daugiau "to" kuo mes visą laiką didžiuojamės pasakodami užsieniečiui apie Lietuvos gamtą, o Alaušas man priminė ežerą esantį kažkur senosios Europos vidurį (Vokietija, Olandija ir t.t.), kur be leidimo prie jo neprieisi, išsimaudyti tam neskirtoje vietoje pavyks tik paslapčia, miškai ir visa teritorija aplinkui - "PRIVATI VALDA", kuri priklauso tik išrinktiesiems :(

Bėgti aplinkui Lietuvos ežerus, nėra taip paprasta, netgi sakyčiau - truputėlį pavojinga. Užpultas palaido "sodybų sargo" buvau 3 kartus, todėl jei nežinai kaip elgtis puolant šuniui, geriau bėgimo nekartok ir rinkis draugiškesnę aplinką.

TOP-10 planas toliau bus vykdomas ir iki šalčių apibėgsiu aplink Luodžio bei Avilio ežerus. Jei vėlyvas ruduo nepagailės gerų orų, tai imsiuosi ir kitų ežerų iš TOP-10 sąrašo.  
Maršrutas ir vietos, kurias verta apžiūrėti aplinkui Alaušo ežerą:
GPX trasa, jei bus norinčių kartoti: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=tnehbpenxyrpejei
Kada ir kur aš bėgu, galima rasti šioje paskyroje: https://www.facebook.com/balticwildrun
Jei yra noras jungtis, prašom kontaktuoti ir susiderinsim :)

Dar kelios užfiksuotos akimirkos, kurios padės susidaryti įspūdį, koks yra Alaušas: