8 Feb 2010

Sveika mityba: subalansuotos dietos strategijos

Gaukite pakankamai, bet ne per daug kalorijų. Tarp suvartojamų ir išeikvojamų kalorijų turi būti pusiausvyra. Nevalgykite daugiau, nei jūsų kūnui reikia. Vidutinė rekomenduojama dienos norma yra 2000 kcal, tačiau ji priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties, ūgio, svorio ir fizinio aktyvumo.

Valgykite įvairų maistą. Sveika mityba - puiki proga išbandyti produktus, kurių paprastai nevalgote. Ypač jei tai daržovės, neapdoroti grūdai, vaisiai.

Kontroliuokite porcijų dydį - ypač tada, kai valgote kaloringą maistą. Šiais laikais porcijos kur kas didesnės nei anksčiau. Gal restorane vietoj pagrindinio patiekalo užteks užkandžio? Gal porciją galite pasidalinti su draugu? Jei tenka lankytis greitojo maisto restoranuose, prašykite mažiausių porcijų.

Valgykite daug vaisių, daržovių, grūdų, pupų. Juose daug sudėtinių angliavandenių, ląstelienos, vitaminų, mineralų, mažai riebalų ir nėra cholesterolio. Valgykite šviežius, Lietuvoje užaugintus vaisius ir daržoves.

Gerkite daugiau vandens. Mūsų kūnai sudaryti iš maždaug 75 proc. vandens. Vanduo - būtina subalansuotos mitybos dalis. Jis padeda išvalyti mūsų organizmus nuo toksinų, ypač inkstus ir šlapimo pūslę. Daugelis žmonių geria nepakankamai vandens.

Venkite cukraus, druskos, rafinuotų grūdinių produktų. Cukraus dedama į daugelį maisto produktų. Jei kasdien išgersite skardinę gazuoto gėrimo (160 kcal), per metus galite priaugti 7 kg. Stenkitės vartoti mažiau druskos, o rafinuotus grūdus keiskite neapdorotais.

Neatsisakykite mažų malonumų. Galite mėgautis mėgstamiausiais saldumynais ir keptu maistu, bet saikingai. Jei suvalgėte gabaliuką torto priešpiečiams, pasistenkite, kad pietūs ir vakarienė būtų sveiki. Maistas - didelis malonumas, o malonumai - sveika širdžiai (nors to negalima pasakyti apie keptas bulvytes).

Daugiau judėkite. Subalansuota mityba suteikia energijos ir pakelia nuotaiką. Jei ją derinsite su sportu, gausite dar daugiau naudos.

Žingsnis po žingsnio. Priprasti prie naujų mitybos įpročių lengviau, jei iš pradžių susitelksite ties viena maisto grupe ar vienu sveikos mitybos faktu.

Šaltinis: delfi.lt